Priprava za polaganje ploščic

02.11.2009 21:11
Pred polaganjem ploščic ustrezno pripravimo podlago:

* Majhne neravnine in vdolbine na površini zapolnimo s sanacijsko malto, večje neravnine pa izravnamo s tekočo izravnalno maso.
* Vse podlage morajo biti suhe, čiste in razmaščene.
* Podlage, ki so močno vpojne, premažemo s prednamazom, ki prepreči, da se lepilo za keramiko v stiku s takšnimi podlagami ne suši prehitro.
* Površine v kopalnici ali drugih vlažnih prostorih najprej zaščitimo pred prodorom vlage v nosilno podlago tako, da jih premažemo z vodotesnim prednamazom. Prednamaz nanesemo z valjčkom ali čopičem.Preden začnemo polagati ploščice, jih razpakiramo in pregledamo, da se morda med transportom niso poškodovale. Ploščic, pri katerih opazimo poškodbe, ne vgrajujemo – lahko pa njihove nepoškodovane dele porabimo, ko potrebujemo le manjše delčke ploščic (npr. v kotih, vogalih).Razmislimo o tem, kako bomo ploščice razporedili po površini:

* Običajno začnemo ploščice polagati od sredine. Na steni si označimo sredinsko navpično črto – da bo zares navpična, si pomagamo z vodno tehtnico – in na to črto umestimo fugo ali sredino prve ploščice.
* Če bodo ploščice potekale diagonalno, si načrt za prvo vrsto pripravimo na podoben način: iz kotov prostora potegnemo črti in začnemo s polaganjem prve vrste na mestu, kjer se črti križata.
* Pri načrtovanju poteka ploščic pazimo, da v zadnjih vrstah (na obeh straneh stene ali tal) ne bomo imeli pretankih ploščic. Ploščice v zadnjih vrstah naj bodo široke vsaj za polovico ploščice.
* Na zunanjih robovih začnemo polaganje s celo ploščico, da bo rob lepo zaključen, pa nanj postavimo zaključno letvico.
 
Komentiraj
  • 0/1000
materijali logo

Projekt materiali ne odgovarja za nobene zunanje povezave na ali iz uradne strani. Vsaka zunanja stran. ki jo obisčete tako, da kliknete na povezavo, je zunaj območja kontrole materiali in jo obiskujete na lastno odgovornost. Če na naši strani odkrijete neresnične oziroma neustrezne informacije, nam to sporoičite na info(at)materijali.eu.

NAZAJ NA VRH
Powered by Zend Framework
Copyright © 2007-2014  Mediar Agency, Ljubljana   |   Vse pravice pridržane.   |   Zadnjič osveženo: Thu Dec 04 15:25:51 2014 CET   |   Trenutno aktivni uporabniki : 88