Polaganje ploščic

06.10.2009 03:10
1. Površine v kopalnici ali drugih vlažnih prostorih najprej zaščitimo pred prodorom vlage v nosilno podlago tako, da jih premažemo z vodotesnim prednamazom. Prednamaz nanesemo z valjčkom ali čopičem.

2. Na tleh oziroma na steni si označimo rob prve vrste ploščic. Več o tem najdete v članku Priprava za polaganje ploščic.

3. Z gladko stranjo zobate lopatice na podlago (tla, steno) v tankem sloju nanesemo lepilo za keramiko. Ker se lepilo hitro strjuje, ga pripravimo in nanesemo le toliko, kolikor bomo lahko položili ploščic v času, ko je lepilo uporabno (upoštevajmo navodila proizvajalca).

4. Z zobci gladilke, ki jo držimo pod kotom približno 70° glede na podlago, lepilo razbrazdamo. Lepilo mora podlago pokriti v celoti in enakomerno, brez votlih mest.

5. Ploščico položimo v lepilo in jo narahlo pritisnemo ob podlago. S tem se bo lepilo pod ploščico razlezlo in oprijelo ploščice po vsej površini. Če je potreben manjši popravek lege ploščic, lahko to storimo v času, ko je lepilo uporabno – ploščice enostavno z rahlim pritiskom zapeljemo po podlagi.

6. Na enak način nadaljujemo s polaganjem ostalih ploščic. Za enakomeren razmak med posameznimi ploščicami si pomagamo s plastičnimi distančniki v obliki križcev, ki jih vstavimo med sosednje ploščice.


Nasvet:

Pri polaganju sproti preverjamo, ali je lepilo, ki smo ga nanesli na podlago, še uporabno. To enostavno preverimo tako, da s prstom podrsamo po površini lepila. Če se lepilo lepi na prste, lahko nadaljujemo s polaganjem, če pa se ne oprijemlje več, pa ni več uporabno. V takem primeru ga odstranimo, ponovno zmešamo in nanesemo na površino.

7. Pri polaganju ploščic se skoraj zagotovo ne moremo izogniti rezanju ploščic – praviloma je to potrebno pri vogalih, zadnjih vrstah, pa tudi okoli vtičnic, odtokov, ventilov in podobnih napeljav.

8. Ko so vse ploščice položene in se lepilo posuši, je na vrsti fugiranje. Po navodilih proizvajalca zmešamo fugirno maso in jo z gumijasto lopatico nanesemo na podlago tako, da maso z diagonalnimi potegi lopatice vtisnemo v prazne fuge.

9. Ostanke mase s keramične površine odstranimo z gumijasto lopatico.

10. Ko je fugirna masa delno suha, z mokro gobo očistimo celotno keramično površino. Gobo med delom večkrat splaknemo z vodo in ožmemo. Na koncu površino ploščic spoliramo še s suho bombažno krpo.

(Vir: Topdom)
 

Polaganje ploščic na polivretansko peno?

29.04.2010 19:04
Ali se lahko polaga ploščice na polivretansko peno?
Komentiraj
  • 0/1000
materijali logo

Projekt materiali ne odgovarja za nobene zunanje povezave na ali iz uradne strani. Vsaka zunanja stran. ki jo obisčete tako, da kliknete na povezavo, je zunaj območja kontrole materiali in jo obiskujete na lastno odgovornost. Če na naši strani odkrijete neresnične oziroma neustrezne informacije, nam to sporoičite na info(at)materijali.eu.

NAZAJ NA VRH
Powered by Zend Framework
Copyright © 2007-2014  Mediar Agency, Ljubljana   |   Vse pravice pridržane.   |   Zadnjič osveženo: Thu Dec 04 15:25:51 2014 CET   |   Trenutno aktivni uporabniki : 75