Nekaj splošnega o keramiki

03.09.2009 22:09
Keramika je material, ki spremlja ljudi praktično odkar so se naučili uporabljati ogenj. To je bil prvi umetni material, ki ga je naredil človek.
Od tedaj se tehnika izdelave keramike neprestano izpopolnjuje. Nastalo je veliko novih vrst, njihova uporaba pa je včerajšnja znanstvena fantastika.
Zdaj si ne moremo niti več predstavljati življenja brez keramike - kopalnica ne bi bila kopalnica, kuhali pa bi na odprtem ognju. Do preskoka ni prišlo v kratkem času, temveč v več stopnjah;

NEŽGANA GLINA:

Je zelo slabo obstojna, uporabljala se je tam, kjer ni bilo na voljo nobenega trdnejšega materiala. Iz nje so bila narejena najzgodnejša človeška bivališča, tudi danes se uporablja za gradnjo bivališč v najrevnejših državah.

NA SONCU ŽGANA GLINA:

Je cenena in bolj obstojna, zato so jo pred 3000 in 2000 leti na veliko uporabljali na bližnjem vzhodu in Srednji Ameriki.

ŽGANA GLINA:

Najstarejši najdeni izdelki iz nje so kipci vener in bizonov, starih 25 tisoč let. Na začetku se je uporabljala samo za umetnost in obredne namene. 5500 p.n.š. so iz nje začeli delati lončenino, 3000 p.n.š. so jo začeli uporabljati v gradnji. Leta 900 p.n.š. pa so prvič začeli keramiko glazirati.
http:// www.romet.si
 
Komentiraj
  • 0/1000
materijali logo

Projekt materiali ne odgovarja za nobene zunanje povezave na ali iz uradne strani. Vsaka zunanja stran. ki jo obisčete tako, da kliknete na povezavo, je zunaj območja kontrole materiali in jo obiskujete na lastno odgovornost. Če na naši strani odkrijete neresnične oziroma neustrezne informacije, nam to sporoičite na info(at)materijali.eu.

NAZAJ NA VRH
Powered by Zend Framework
Copyright © 2007-2014  Mediar Agency, Ljubljana   |   Vse pravice pridržane.   |   Zadnjič osveženo: Thu Dec 04 15:25:51 2014 CET   |   Trenutno aktivni uporabniki : 74